TEKLİFİSTE

Yarının Şehirleri: Dubai ve Çin Kentsel Robotları Piyasaya Çıkarıyor

Yarının Şehirleri: Dubai ve Çin Kentsel Robotları Piyasaya Çıkarıyor
1705    11 Haziran 2018    Görkem Sönmez

Kara gözlü, suçluları tespit edebilen, kanıt toplayabilen ve gözle görülemeyen ağzı olan bir robot polis memuruyla karşılaşma hissi ürkütücü öyle değil mi ?
 

Bu ürkütücü robot polis şapkası ile bütünleştiğinde daha da ürkütücü bir hal aldığını söyleyebiliriz. Yeni bir teknoloji ürünü olan bu robot yaklaşık 1 yıl önce Dubai’deki dünyanın en büyük binası olan Burj Khalifa’da tanıtılmıştı.

Asıl soru ise, o zamandan beri faaliyette olan bu robot ne yaptı? Yoksa sadece Dubai’nin son teknoloji ürünleri kullandığını gösterebilmek için yapılmış bir ürün mü?



Üretici firması olan olan PAL Robotics, robotun polis memuru görevinden daha çok turist rehberi görevinin üzerinde durdu. 

Şirket, BBC'ye verdiği demeçte, "Bu robot, vatandaşlara yenilikçi ve ilgi çekici bir şekilde yardımcı olmak için Dubai polisine katıldı ve şu an turistik yerlere ve alışveriş merkezlerine yerleştirildi. Robotun mevcut yazılımı sayesinde bir çok dilde yararlı bilgiler sağlanabilir ve ayrıca insanları gitmek istedikleri herhangi bir noktaya yönlendirebilir. Vatandaşlar robotlara entegre edilmiş mikrofonları kullanarak Dubai Polis Çağrı Merkezi ile iletişim kurabilir ve insanlar trafik cezaları ödemek gibi diğer polis ile ilgili hizmetleri kullanabilir." dedi.

Dubai hükümeti ise robot polisinin 2030 yılına kadar kuvvetin% 25'ini oluşturmasını istiyor. Dubai polis merkezinin bir üyesi ise verdiği bir röportajda "Bu tür robotlar 7/24 çalışabilir. İzin, hastalık izni veya doğum izni istemezler. Saatlerce çalışabilir." dedi.
 

Dünyanın en büyük kamera izleme ağının bulunduğu Çin'de, robotlar artık birçok tren istasyonunda ve havaalanında kullanıma sunuldu.




Çok iyi bir isme sahip olmayan E-Patrol Robot Sheriff, Henan bölgesindeki Zhengzhou Doğu Demiryolu İstasyonu’nda çalışıyor. Robot bir dizi kamera ile donatılmış ve raporlara göre, küçük bir yangını algılamak için yerleşik sensörlere sahip. Ayrıca Mashable firmasına göre potansiyel suçluları veya şüpheli insanları takip edebilir, izleyebilir ve yüzlerini tanıyabilir.


AnBot İse Havaalanında Görev Yapıyor



Bir başka kentsel robot olan AnBot ise geçen yıl Shenzhen Uluslararası Havalimanı'nda konuşlandırıldı ve güvenlik kontrolleri gerçekleştirmek için dört adet yerleşik kameraya sahip. Çin'in People's Daily gazetesine göre, “elektrik yüklü bir isyan kontrol aracı” olarak anılması, halkın bazı kesimleri tarafından oldukça tepkiyle karşılandı.


Bu robotlar gün geçtikçe hayatımıza girmeye devam edecek. Kim bilir belki bir gün insanlara hiçbir platformda iş kalmayacak.