TEKLİFİSTE
Mobil Web Tasarımının Geleceği
15165    16 Ekim 2017    Ziya Bilgitoğlu

Hayatımıza mobil teknolojilerin girmesi hayatımızda bir çok önemli değişikliği de beraberinde getirdi. Başta akıllı telefonlar ve tabletlerin basit kullanımı insanların oldukça ilgisini çekti. Evde, okulda, sokakta, iş yerinde kısacası her yerde kullanabildiğimiz mobil cihazlar kısa süre içinde bilişim dünyasında büyük bir pazar yarattı. Milyarlarca dolar değere sahip şirketler, yeni mobil modalar hayatımıza girdi. İnsanlar istedikler yerden banka işlemlerini yapmaktan tutun da bulundukları konuma yemek siparişi vermeye ve taksi çağırmaya kadar bir çok yelilikle buluştu. Bu büyük kullanım kolaylığının yarattığı ortam web tasarım ve web programcılığı alanında da büyük değişikliklere neden oldu. Kullanımın şeklinin mobil platformlara kayması yeni teknolojilerin doğmasına, web tasarımcıların ve web programcılarının da bu teknolojiler üzerinde yönlenmesine neden oldu. Özellikle kullanıcıların en çok dikkat ettiği şey olan mobil tasarımlar üzerinde durulması gereken başlı başına bir unsur oldu.

 

Öyleyse mobil platformlar bu kadar hayatımızın içindeyken mobil web tasarımının geleceği nasıl olacak? Bir çok geliştiricinin ve kullanıcının aklına gelen ilk sorulardan biri bu. Mobil tasarım kuşkusuz kullanıcıların en çok önem verdiği unsurların başında. Gün geçtikçe yeni çıkan teknolojilere, ihtiyaçlara ve yeni modalara göre mobil tasarım konusu da şekil alıyor. Mobil platform tasarımcıları yaptıkları işlerle gerek devletten, gerekse kurumlardan büyük destek görüp, büyük yatırımlar alabiliyor. Bu durum, pazardaki hareketlilikle birleşince mobil tasarım konusunda da büyük bir rekabet yaratıyor. Yazı tipi seçimi, renkler, animasyonlar, platformlar arası uyumluluk vb konular mobil tasarım konusunun en önemli unsurlarından sadece bazıları. Mobil tasarımda güncelliği yakalamak için bu ögelerin takibi tasarımcılar için büyük önem taşıyor.

 

Kuşkusuz web siteleri şirketlerin pazarlama ve sunum stratejilerinin başında gelen en önemli unsurlardan biri. Mobil tasarımın gücü bir çok farklı alanında kendini öne çıkartıyor. Güncel kalabilmek isteyen firmalar mobil platformlara uygun olarak da ürünlerini pazarlamaya başladılar. Kullanıcı profiline ve satış stratejilerine göre mobil tasarımlarını oluşturan firmalar bu durumdan büyük fayda sağlayabiliyorlar. Mobil tasarımın gücünü gören firmalar ve girişimciler mobil platformlarda her gün farklı tasarımlarla kullanıcı karşısına çıkıyorlar. Mobil tasarımla çok uzun süre hayatımızdaki önemini koruyacak gibi gözüküyor.