Bugünkü yazımızda Google Seo’nun ne olduğu ve web sitenizin Google aramalarında nasıl üst sıralara tanışabileceği konuları etrafında gezinerek Google Seo konusunun bir özetini çıkaracağız. Bu sayede sizler de web sitenizi ve üreteceğiniz içerikleri bu doğrultuda şekillendirebilecek, yazılım boyutunda dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında fikir sahibi olabileceksiniz. Ek olarak, eğer sitenize Google Seo konusunda danışmanlık almak istiyorsanız hangi konular etrafında konuşulabileceği ve Google Seo danışmanı tarafından gelen fikirlerin nasıl değerlendirilebileceği konularında da bir çerçeve çizebileceksiniz. Hazırsanız başlayalım.
Google Seo Nedir?
Google Seo nedir diye bir araştırma yaptığınızda karşınıza arama motoru optimizasyonu veya bu optimizasyonu sağlayan kişi diye bir tanım çıktığını göreceksiniz. Biz bu yazımızda optimizasyonu sağlayan kişiden ziyade Google Seo mantığına değineceğiz. Google Seo genel anlamda Google aramalarında sitenizin üst sıralarda gözükmesi adına içerik ve yazılım anlamında dikkat edilebilecek noktaları işaret etmektedir. Peki dikkat edeceğimiz noktalar neler derseniz işte size cevapları.
Nelere Dikkat Etmeli?
Öncelikle Google Seo’nun nasıl işlediğine göz atacak olursak Google tarafından oluşturulan Googlebot ismine sıkça denk geleceğiz. Googlebot, belirli zaman aralıklarıyla web üzerinde yer alan, uygun standartlarda yazılımı geliştirilmiş tüm siteleri taramakta ve aşağıda bahsedeceğimiz özelliklerin durumuna ve kalitesine göre Google aramalarında nerede, nasıl, hangi sırada yer alacağına karar vermektedir.
Bu doğrultuda Google Seo’ya yazılım boyutunda bakacak olursak, Googlebot’un web sitenizde aradığı ilk özelliklerden birisi Googlebot’un, kullanıcı ile aynı şekilde siteyi görüp görmediğidir. Web sitenize bu özelliği kazandırmak adına Google Seo sitesinde yer alan yazılım çeşitlerine göz atabilirsiniz. Dikkat edilen bir diğer nokta ise sitede yer alan içeriklerle uyumlu başlıkların yazılımsal anlamda uygun bir şekilde kodlanmasıdır. Ayrıca yine Google Seo sitesinde yer alan şekilde meta etiketleri arasına yazılacak sayfa özeti kısmı da web sitenizin Google aramalarında hangi konumda bulunacağını etkilemekte ve arama sonuçlarında kullanıcıların sitenizle ilgili bir ön izlenim elde etmesini sağlamaktadır. Bunların yanında, site içi dinamiklerin iyi yazılması, site içi gezinme modelinin kullanıcıya hitap etmesi ve her türlü cihazda sorunsuz bir şekilde çalışması (özellikle sitenin mobil uyumlu olması) web sitenizi aramalarda bir öne çıkaracak diğer önemli boyutlardandır.
Google Seo konusuna hizmet verilen içerik anlamında bakacak olursak üzerinde durulması gereken ilk konu özgünlük olacaktır. Sitenizin daha çok kişiye erişerek Google aramalarında üst sıralarda yer alması için sitenizin sunduğu hizmetin özel bir tarafının olması ve ziyaret eden kullanıcının harcadığı vakte değecek içeriklerle karşılaşması sağlanmalıdır. Google’ın özellikle dikkat ettiği kopyala / yapıştır içerikler kesinlikle web sitenizi kötü yönde etkileyecektir. İçerik anlamında dikkat edeceğimiz ikinci adım ise güvenirlik olacaktır. Biraz daha açacak olursak kullanıcı siteye girdiğinde güven duyması, sitenizle veya firmanızla alakalı tüm bilgilere kolayca ulaşabilmesi gerekmektedir. Google Seo’da göze çarpan noktalardan bir diğeri ise web sitenizde yer alan reklam yoğunluğu ve reklamların sayfadaki konumudur. Unutmayın ki web sitenizden daha çok para kazanmak adına siteyi reklama boğmak bir süre sonra hiç reklam bulamamanıza neden olacaktır. Yine aynı konudan mustarip olmamak adına da reklamla aynı doğrultuda web sitenizde yer alan görsellerin de iyi bir şekilde konumlandırılması gerekmektedir.
Son olarak dikkat edeceğimiz ve bizce de en önemli konuların başında gelen husus, arama performansıdır. Bunun için web sitenizin kullanıcı trafiğini sürekli takip etmeli, hangi içeriklerin hangi tür ziyaretçileri çektiğini gözlemlemeli ve kullanıcının isteğine göre içeriklerinizi şekillendirmeniz gerekmektedir. Bu sayede, web siteniz daha çok aranır bir site haline gelecek ve Google algoritmasının dikkatini çekecektir.
Yazar: Cüneyt M. Elbastı