TEKLİFİSTE
Konuşmalarınızın Koda Dönüşmesini İster Miydiniz?
646    01 Haziran 2021    Görkem Sönmez

Microsoft, geçtiğimiz günlerde yeni kodlama dili olarak kabul ettiği GPT-3 temelli uygulamalarını görücüye çıkardı. Bu uygulamanın kullanıcılara ve firmalara büyük kolaylık sağlayacağı konuşuluyor. 

 

GPT-3, OpenAI tarafından geliştirilen tamamen açık kaynak kodlu bir yazılım dili modelidir. Bu model sayesinde kullanıcılar, neredeyse hiç programlama ve kodlama bilgisi olmadan uygulamalar geliştirebilecek.

 

Microsoft bu sistemi nerede kullanmayı hedefliyor?

 

GPT-3 sistemi öncelikle Microsoft’un “Power Apps” adını verdiği kurumsal sistemlerinde kullanılacağı konuşuluyor. Böylece bu sistemleri kullanarak uygulama geliştirmek isteyen kullanıcılar, kodlama bilgisine ihtiyacı olmadan uygulamalarını geliştirebilecekler. Bakım ve güncelleme gibi işler için daha az zaman harcayıp, zaman ve iş gücünden tasarruf edebilecekler. Bu uygulamalar kullanılan sistem o kadar güçlü ki, günlük konuşmalarınızı anlayıp, öğrenerek bunları yazılıma dönüştürebilir.

 

Örnek vermek gerekirse, GPT-3 ile üretilmiş olan yapay zekâ platformunu kullanarak kullanıcılar, “İçinde 'oyuncak' geçen ürünleri listele” şeklinde basit komutlar sayesinde SQL’deki gibi verilerini kontrol edebilecek. Bu tür basit komutları formüllere dönüştürmek için de “Microsoft Power Fx” isimli açık kaynaklı kodlama dilinden yararlanacak.

 

Aktarılanlara göre şirketler ve büyük çaplı işletmeler, GPT-3 temelli araçlar ve Microsoft Azure gibi araçlar sayesinde işletmelerine büyük avantaj kazandırıp bu konudaki sorunları rahatça çözebilecekler. Bununla birlikte kullanıcılar, GPT-3 sisteminin tüm özelliklerini kullanabilmek için karmaşık programa dilleri yerine Microsoft Excel’de olduğu gibi basit ve öğrenmesi kolay formüller kullanacak.