TEKLİFİSTE
Alışveriş Sitesini Güvenli Hale Getiren 3D Secure Nedir?
626    04 Ocak 2022    Görkem Sönmez

3D Secure nedir?

 

3D Secure; online alışverişleriniz sırasında kredi kartı ya da banka kartı kullanarak yaptığınız işlemlere ek bir güvenlik katmanı sağlayan bir sistemdir. XML tabanlı olarak hazırlanmış bir platform olan 3D Secure, bugün adı CA Technologies olan bir şirket tarafından geliştirilmiştir. 

CA Technologies tarafından geliştirilen 3D Secure sistemi ilk kez Visa tarafından Verified by Visa olarak kullanılmıştır. Daha sonra Mastercard tarafından MasterCard SecureCode olarak ve JC International tarafından J/Secure olarak kullanılmıştır. Farklı adlara sahip olsa da tüm bu şirketler ve bankaların kullandığı sistemin temel adı 3D Secure’dür.

Bugün neredeyse bütün sosyal medya platformlarında iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanılıyor. Bu sistem sayesinde kötü niyetli bir kişi e-posta adresinizi ve şifrenizi biliyor olsa bile hesabınıza giriş yapamıyor. 3D Secure sistemi de tam olarak böyle bir hizmet veriyor ancak tek farkı, bu güvenliği online harcamalarınız sırasında şüpheli görülen durumlarda ya da yüksek tutarlı harcamalarda sağlıyor olması.

E-ticaret dolandırıcılığının tarihi en az e-ticaret kadar eski olduğu için bankalar ve kredi kartı şirketleri uzun zamandır 3D Secure ve benzeri güvenlik altyapıları kullanıyorlar. Bu altyapı sayesinde tüm kredi ya da banka kartı bilgilerinize sahip kötü niyetli kişi bile kolay kolay online harcama yapamıyor. Gelin 3D Secure nedir, nasıl çalışır biraz daha yakından bakalım ve bu güvenlik sistemi hakkında bilmeniz gereken detayları görelim.

 

3D Secure ne işe yarar?

 

3D Secure sistemini sosyal medya platformlarında bulunan iki faktörlü kimlik doğrulama gibi düşünebilirsiniz. Çünkü 3D Secure; online alışveriş sitelerinde kredi kartı ya da banka kartı kullanarak yaptığınız harcamaları sizin yaptığınızı kanıtlamak için kullanılan bir kimlik doğrulama sistemidir.

Şöyle düşünelim; kredi kartınızı kaybettiniz ya da kredi kartı bilgilerinizi verdiğiniz beceriksiz bir platform bu bilgileri çaldırdı. Kredi kartı bilgilerinizi ele geçiren kişi hemen bir şekilde bu bilgileri paraya dönüştürmek için gitti yeni iPhone almak istedi. Elbette alamadı çünkü 3D Secure sistemi böyle büyük bir harcama için kimlik doğrulaması istedi.

 

3D Secure nasıl kullanılır?

 

3D Secure kullanıp kullanmama durumu kart sahiplerinin insiyatifine bırakılmıştır. İnternet bankacılığı ve mobil bankacılık üzerinden ya da bankanızı arayarak 3D Secure sistemini aktif hale getirebilirsiniz. Alışveriş sırasında ödeme ekranında ‘3D Secure kullan’ gibi bir ifade görüyorsanız mutlaka onaylayarak ödeme yapmalısınız.

Özellikle kart bilgilerinizin kayıtlı olduğu platformlarda 3D Secure sisteminin her zaman çalışmadığını unutmayın. 3D Secure, şüpheli durumlarda ya da harcama tutarının her zamankinden daha yüksek olduğu durumlarda kullanılır. Örneğin; art arda online harcama yapmanız şüpheli bir durum olarak değerlendirilebilir.