TEKLİFİSTE
Atıkları 3D yazıcı hammaddesine dönüştürmek
48631    11 Ekim 2017    Umut Kaymaz

 

Son dönemlerin en popüler teknolojilerinden birisi olan 3D yazıcılar birçok kişi için yeni bir sanayi devrimi olarak görülüyor. Ancak bu devrimin önündeki en büyük engel ham madde fiyatının yüksek olması, zira bu sebep 3D yazıcıda üretilen bir çok ufak aracın maliyeti günümüzde dışarıdan temin etmekten daha pahalıya geliyor.

 

Bunun dışında bazı 3D yazıcıyı üreticilerinin kullanıcıları kendine bağlamak için tek çeşit ham madde kullanması ve renk seçeneklerinin sınırlı olması bu konudaki diğer zorlukları da gündeme getiriyor. Ancak Kanada’da bulunan British Columbia üniversitesinin fizik mühendisliği bölümünden üç öğrenci bu problemi aşmış gibi görünüyor.

 

Günümüzde 1 kg’lik bir ham madde yumağının yaklaşık 50 dolar fiyata sahip olduğu söylenirken ProtoCycler adı verilen dönüştürücü ile yine 1kg’lik ham maddenin istenilen renkte 5 dolar maliyetle üretilebildiği belirtiliyor. Ayrıca ham maddeyi tamamen kullanıma hazır olarak sunan dönüştürücü 2 saatte 1kg’lik yumağı hazırlayabiliyor.

 

Bunun dışında yazıcının en dikkat çeken noktası ise üzerinde bir parçalayıcının bulunması. Bu sistem sayesinde herhangi bir plastik atığınızı 3D yazıcı ham maddesine dönüştürebiliyor. Bunun dışında ekstra bir maliyeti olmayan sistem atık plastiği olan kullanıcılar için sıfır maliyetle yeni bir ürün yaratma imkânı sunuyor.