TEKLİFİSTE
Karantinada İzlenebilecek 7 Belgesel Tavsiyesi
1064    13 Mayıs 2020    Görkem Sönmez

Bu dönemde çoğumuz kaliteli ve izlenebilir içerikler arıyoruz fakat bulmakta zorlanıyoruz. Biz de sizlerin bu ihtiyacınızı duyduk ve Eskişehir web tasarım firması olan ASD Creative olarak, covid-19 yüzünden evlere hapsolduğumuz bu günlerde izlenebilecek kaliteli belgeselleri derledik. Listemize geçmeden önce, az bilinenden çok bilinene doğru yazdığımızı ve beğenme algısının kişiden kişiye değişeceğini belirtmek de isteriz. Şimdiden iyi seyirler.

Turkey with Simon Reeve
 


Muhtemelen, bu belgeselin bir kısmına, Ali Ağaoğlu’nun sarf ettiği bir kelime vasıtasıyla rastlamış olabilirsiniz. İşin açıkçası biz de o kısa video ile rastladık fakat izledikten sonra hayran kaldık. 2017 yılında BBC muhabiri Simon Reeve tarafından yayınlanan bir belgesel. Türkiye’yi yabancıların nasıl gördüğünü öğrenebileceğiniz, her türlü sosyo-ekonomik tabakaya tanıklık edebileceğiniz, su gibi akıp giden 2 bölümlük bir seri. Kesinlikle izlenmeli.


IMDB: 7.6



O Gün


Öncelikle, Türkiye’nin yakın geçmişine ilgi duyan biriyseniz kesinlik izlemeniz gereken bir belgesel ile karşı karşıyasınız. 2002 yılında Can Dündar tarafından yayınlanan bir belgesel. 17 Ağustos Depremi’nden Adnan Menderes’in uçak kazasına kadar Türkiye tarihini etkilemiş farklı olaya tanıklık edebiliyorsunuz. Ders çıkarılmalı.


IMDB: 7.0


Büyük Dünya Tarihi
 

 

Belgesel, Afrika’daki insanların dünyanın dört bir yanına yayılma hikayesinden başlayarak günümüze kadar dünyada yaşanmış önemli olayları ele alıyor. Belgeselde genellikle oyuncu kullanılarak olaylar canlandırılmış. Yine bir BBC muhabiri olan Andrew Marr tarafından hazırlanan belgesel, 2012 yılında yayınlanan bir belgesel. Merakları giderecek muhteşem bir yapım.

IMDB: 8.4


Demirkırat

 

Listemizde Türkiye siyasi tarihini sevenleri sevindirecek muhteşem bir belgesel daha var. Mümkün olduğunca tarafsız hazırlanmaya çalışılmış bu belgesel, Türkiye’nin demokrasiye geçiş sürecini anlatıyor. İçerisinde her kesimden, olaylara birebir tanıklık etmiş birçok önemli kişiyi görebiliyoruz. Belgesel, Mehmet Ali Birand ve Can Dündar tarafından 1991 yılında yayınlandı ve an itibariyle 32. Gün adlı Youtube kanalında erişime açık bir vaziyette. Ayrıca Demirkırat’ın devamı sayılan “12 Mart”, “12 Eylül”, “Özallı Yıllar”, “28 Şubat” belgeselleri de kesinlikle izlenmeli (yine aynı kanalda mevcut). Son olarak, ünlü besteci Fahir Atakoğlu’nun bestelediği müzikler de sizi belgesele bağlayan diğer bir unsur oluyor.


IMDB: 8.8

 

Zeitgeist
 

 

Listemizin en ilginç belgesellerinden biri Zeitgeist. Kurgusuyla, içeriğiyle apayrı bir yeri olan bu belgesel 3 bölümden oluşmakta ve din, para ve 11 Eylül olaylarını konu almakta. 2007 yılında Peter Joseph tarafından yayınlanan bir belgesel. Bakış açımızı genişletmek için harika bir seçenek.


IMDB: 8.1

 

Our Planet
 


Bu belgeseli izlerken kâh üzülüp kâh eğlenebiliyorsunuz. Genelde doğada yaşanan olaylara odaklanan bu belgesi özeli yapan, çekim kalitesi ve yakaladığı anlar. Gerçekten hayvanlara bir senaryo yazılmış ve onlar da oynuyor gibi duruyor. 2019 yılında Netflix’te yayınlanan bir belgesel. Aklınızda birçok anın kalacağı bu belgesel, tartışmasız izlenmeli.


IMDB: 9.3


Cosmos: A Spacetime Odyssey

 

 

Geldik listemizin son sırasında yer alan ve muhtemelen önce duyduğunuz bu belgesele. Cosmos’daki her türlü olaya, keşfe ve bilim insanına dair bölümü olan bu belgeseli, bitirdikten sonra kesinlikle üzülüyorsunuz lakin bu sene üzüntümüzü dindirecek bir gelişme yaşandı ve “Cosmos: Possible Worlds” ismiyle diğer gezegenlerdeki yaşamlara odaklanan bir seri 2020 itibariyle yayınlandı. Belgeselin sunuculuğunu, ilk belgesel serisinin (Cosmos: A Personal Voyage) yapımcısı olan Carl Sagan’ın öğrencisi, ünlü astrofizikçi Neil deGrasse Tyson yapıyor. Bu belgeselden sonra dünyaya farklı bir gözle bakacaksınız.


IMDB: 9.3

 

Cüneyt M. Elbastı