TEKLİFİSTE
VPN İle İlgili Bilmeniz Gerekenler
1199    01 Mayıs 2020    Görkem Sönmez

Gelişen internet ile bizlerde bu hıza ayak uydurabilmek için önümüze gelen teknolojileri sorgusuz hayatımıza sokuyoruz. Tabii bu durum ciddi bir güvenlik riskini de beraberinde geliyor. Teknolojiye ayak uyduralım derken aynı zamanda teknolojinin zararlarına karşı da savunmasız hale geliyoruz. Bu zararların başında da kişisel gizliliğimiz ve güvenliğimiz gelmekte. Teknolojinin nimetlerinden yararlanırken ayak izlerimizi ve kişisel bilgilerimizi bırakmaktan çekinmiyoruz. Peki ne yapabiliriz? İşte bu noktada karşımıza Virtual Private Network yani kısa adıyla VPN çıkıyor.

 

 

VPN Nedir?

 

VPN adını verdiğimiz Sanal Özel Ağ teknolojisi internete üzerinden bilgisayar bağlantısı üzerinde kullanıcıların güvenli ve şifreli bağlantı oluşturmalarını sağlayan bir yazılımdır.

 

VPN, işyerlerinin fiziksel olarak orada bulunmayan çalışanlarının veya branş ofislerinin merkez ofis ağına bağlanmalarını sağlar. Bu teknoloji aynı zamanda ortak ağlar üzerinden gerçekleşen iletişimlerin şifrelenmesi için de kullanılmaktadır.

 

VPN teknolojisi genellikle mobil cihaza veya bilgisayara lokal olarak indirilen ve kurulan uygulama ya da program aracılığıyla kullanılır. VPN programını basit bir şekilde anlatmak gerekirse, VPN yazılımı bilgisayarınızın uzaktaki bir sunucu ile bağlantı kurarak kötü amaçlı yazılım ve üçüncü partilerden sizi gizler ve veri trafiğinizin şifreli ve güvenli kalmasını sağlar.

 

VPN ile sanal olarak kimliğinizi koruyabilirsiniz.

 

VPN programlarını kullandığınızda internet protokolü, yani IP adresiniz gizlenir ve bu şekilde sanal ortamda anonimlik kazanırsınız. Bunun sebebi VPN programlarının kullandığı IP adreslerinin sürekli olarak değişmesidir. Bu sizi devamlı olarak dünyanın başka bir yerinden internete bağlıymışsınız gibi gösterir.

 

VPN ile sanal konumunuzu gizleyebilirsiniz

 

IP adresiniz size internet hizmet sağlayıcınız tarafından verilen sanal adresinizdir. İnternet hizmet sağlayıcınız internete bağlanmak için kullandığınız cihazların hepsine ayrı birer IP adresi atar. VPN programları ile internete bağlandığınızda, bağlandığınız cihazın IP adresi artık internet hizmet sağlayıcınızın ona atadığı IP adresi olmaz ve VPN uygulamasının farklı konumlardan internete bağlanmak için kullandığı VPN sunucularından sizin kullandığınız VPN sunucunun IP adresi olur. Yani, dijital dünyada Türkiye’nin herhangi bir yerinden internete bağlanırken, Vpn ile lokasyonunuzu değiştirip, örneğin İngiltere’den bağlanabilirsiniz.

 

VPN ile verilerinizi koruyabilirsiniz

 

VPN programı olmadan, VPN programının size sağladığı tünel protokolleri olmadan internete bağlandığınızda internet hizmet sağlayıcınız başta olmak üzere üçüncü partiler sizin veri trafiğinizi izleyebilir, kaydedebilir veya kötü niyetli kişiler ağınızı hackleyerek sizin bilgilerinize ulaşabilir ve sizin başka kişilerin eline geçmesini istemeyeceğiniz kredi kartı, banka bilgileri gibi bilgilerinizi çalabilir. VPN kullandığınızda kullanıcı bağlantılarınız kullandığınız cihazlar ile bağdaştırılamaz. İstediğiniz siteyi özgür bir şekilde ziyaret edebilir veya internette istediğiniz gibi gezebilirsiniz, fakat internet hizmet sağlayıcınız bunların hiçbirini takip edemez.

 

VPN ile Bant Genişliği sınırına takılmazsınız

 

Bant genişliği veri aktarımı kapasitesi olarak da adlandırabiliriz. Bant genişliği siz internete bağlanırken sınırsız olursa, veri aktarımı kapasitesi de sınırsız olur, fakat internet hizmet sağlayıcınızın veri aktarım kapasitesi koşullarında internete bağlandığınızda internet kotanızın size sağladığı kadar veri aktarım kapasitesini kullanabilirsiniz. Ücretli VPN programlarından bazıları sınırsız bant genişliği yani, sınırsız veri aktarım kapasitesi sunarken, bu ücretsiz VPN programları için geçerli değildir.

 

VPN ile erişim engellerini rahatlıkla aşabilirsiniz

 

VPN ile internete bağlandığınızda artık kullandığınız VPN programının size sağladığı VPN sunucularının konumlarından birini seçerek internete bağlanacağınız için IP adresiniz de sanal açıdan coğrafik olarak değişecektir. Normalde, IP adresleri internet hizmet sağlayıcıları tarafından coğrafik konumları baz alınarak verilir ve erişim engelleri de uygulandığında IP adreslerini baz alarak uygulanır. Siz VPN ile internete bu şekilde bağlandığınızda, bulunduğunuz ülkenin uyguladığı erişim engellerini VPN sunucunuzu başka bir ülke olarak seçerek aşmış olursunuz.

 

VPN ile seyahat ederken kendi ülkenizden internete erişebilirsiniz

 

VPN programlarını sadece evinizdeyken de kullanmak zorunda değilsiniz. Yurtdışına çok seyahat eden biriyseniz, gittiğiniz ülkenin erişim engellerini aşmak ya da kendi ülkenizdeki şirket veya ev ağınıza bağlanmak için de VPN kullanabilirsiniz. Örneğin, Çin’in şu anda en çok erişim engeline sahip olduğunu söyleyebiliriz. Facebook, Twitter, Instagram gibi platformların hiçbirine ülkede VPN kullanılmadan ulaşılamıyor.