TEKLİFİSTE

Coronavirus Salgını Sırasında Evden Çalışmanın 7 Etkili Yolu

Coronavirus Salgını Sırasında Evden Çalışmanın 7 Etkili Yolu
1056    15 Nisan 2020    Görkem Sönmez

Covid-19'un yayılması nedeniyle, gittikçe daha fazla şirket evden çalışma politikaları uygulandığı için, çalışanlar artık işlerini evlerinden devam ettiriyor. Evden çalışmak teoride bir lüks gibi görünse de, kesinlikle tatil değildir ve üretken olmak için gerekli verimliliğe sahip olursunuz. Her iş farklıdır, işverenler ve iç politikalar arasında farklılık gösterecektir, ancak görevlerinizi verimli bir şekilde yerine getirmek için evden çalışma konusunda bazı temel stratejiler bilmelisiniz.


1. Rutininize Bağlı Kalın

İşe gidip gelmemeniz, iş günleri sabah hazırlıklarınızı atlamanız gerektiği anlamına gelmez. Normal zamanda uyanın, duş alın ve gerçek kıyafetler giyin (pijama değil!). Kulağa önemsiz gelebilir, ancak bu zihinsel olarak önümüzdeki gün için hazırlanmanıza ve "Ben çalışacağım" zihniyetine girmenize yardımcı olur. Ayrıca belirli bir programın tutulması da faydalıdır. Genellikle dokuz ila beş saat çalışıyorsanız, evde yapmaya devam edin. Zamanın izini kaybetmek kolaydır ve tipik bir iş-yaşam dengesine bağlı kalamazsanız, kendinizi kolayca koltukta yatıyor görebilirsiniz.



2. Bir Çalışma Alanı Yaratın
 

Yatakta kalmak ya da kanepenize gitmek cazip gelse de, evden başarılı bir şekilde çalışanlar, bir istasyon kurmanın en iyisi olduğunuzu kabul ederler. Masanız yoksa yemek masasını kullanın. Bir "ofiste" olduğunuzu hissettirmenin yanı sıra, bu, iyi bir duruşa dikkat etmenize, dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınmanıza ve günün sonunda çalışmanızı tamamlamanıza yardımcı olacaktır.
 

3. Çalışma Alanınızda Sadece Orada Oturmayın

 

Ofiste olsanız bile bütün gün oturmak sağlıklı değildir, ancak evden çalışmak işe gidip gelmeyi atlamanız ve gün boyunca sandalyenizden kalkmanız için daha az nedeniniz olduğu anlamına gelir. Germek hareketleri yapmaya veya hareket etmek için düzenli olarak ayağa kalktığınızdan emin olun.
 

İşe gidip gelmek için harcadığınız 1-2 saati, evde egzersiz yapmaya ayırabilirsiniz. Tüm gün içinde sıkışıp kalmamış gibi hissetmenize de yardımcı olabilir. 

 

4 Biraz Temiz Hava Alın



Uzmanlar hastalığın yayılmasını engellemek adına birçok şirket çalışanlarını evde kalmaya çağırdığı için, muhtemelen içeride çok fazla zaman geçireceksiniz. Mümkün olduğunca doğal gün ışığı ve temiz hava almak için pencerelerinizi açın veya balkonunuzda biraz zaman geçirin. Bu sizin iyi hissetmenize katkıda bulunacaktır.
 

5 Meslektaşlarınızla İletişimde Kalın

 

Bir ekip ile çalışıyorsanız, tıpkı ofisteki gibi düzenli olarak iletişimde kaldığınıza emin olun. Kendinizi organize ve odaklanmış tutmak için yapılacaklar listeleri oluşturun ve listelerinizin durumunu çalışma arkadaşlarınız ile paylaşın, böylece çalışmanızın daha doğru ilerlediğini göreceksiniz. Skype, FaceTime veya Zoom gibi telefon veya video konferans yoluyla düzenli toplantılar ayarlamak da iyi bir fikirdir.
 

6. Çocuklarınız Varsa Aksamalara Hazırlanın

Evde çocuklarınız varsa iş yapmak yeterince zor, ancak bebekler ve küçük çocuklar gibi küçük çocuklarla daha da zorlaşıyor. Yine de, önceden plan yapıyorsanız ve biraz esnekliğiniz varsa imkansız değil. Küçük çocuklarınız var ise, şirketiniz ile görüşerek çalışma saatlerinizi çocuğunuzun uyuma saatlerine göre senkronize edebilirsiniz. Biraz büyümüş çocuklarınıza ise durumu açıklayabilir, kendilerine bir birey gibi davranırsanız oldukça doğru karşılayacaktır. Ayrıca yeni etkinlikler veya yeni oyunlar öğrenerek, biraz daha zaman kazanabilirsiniz.