TEKLİFİSTE
Banka Hesabınızda 3.3 Milyon $ Olsa Ne Yapardınız?
2001    12 Haziran 2018    Görkem Sönmez

Neden 19 yaşındaki bir Bitcoin milyoneri Dr. Octopus’un giyilebilir robotunu yaptı?


Banka hesabınızda  3.3 Milyon $ ‘ınız olsa ne yapardınız? Yada soruyu şu şekilde düzeltelim; 19 yaşındasınız ve banka hesabınızda 3.3 Milyon $ var, ne yapardınız? Eğer Erik Finman gibi düşünüyorsanız sorunun cevabı basit; giyilebilir bir robot. 

Eğer Erik Finman ismi biraz olsun size aşina geliyorsa, dünyanın en genç Bitcoin milyoneri olduğundan dolayı internette rastlamış olabilirsiniz.





Henüz 15 yaşındayken okuldan ve öğretmenlerinden nefret eden bir kişiydi. Okula gitmeyi tercih etmeyen Finman, ailesiyle bir anlaşma yapıp girişimcilik yoluna gitme kararı aldı. Ailesinden aldığı 1000 doları Bitcoin yatırımıyla birlikte kısa bir süre içerisinde 100 bin $ yapan Finman'ın bir sonraki yatırımı ise öğrencilerin okula gitmeden online olarak ders çalışacağı bir platform oluşturmak oldu.

 

Büyükannesi torununa 1.000 dolarlık miras bıraktığında hepsini Kripto paraya çevirdi.



“İnsanlar kripto paranın yukarı çıkacağını biliyordu ve bunun için para kazanacaklarını düşündüler, ancak bunu bir yatırım olarak görmediler” diye devam etti. “İnsanlar bir gün 100 dolar, 200 dolar, 10.000 dolar ya da 1 milyon dolarlık bir para kazanacaklarını söylediler. Bunu söylüyorlar, ama gerçekten inanmıyorlardı.” Finman, Bitcoin'e olan inancını dünya barışına benzettiğini söylüyor ve şu şekilde açıklıyor; “Dünya barışını umut ediyorsun, ama zaman içerisinde umudunu kaybediyorsun.”



 


Herşeyden önce okulu ve öğretmenlerinden nefret ediyordu. “okul benim için değildi” dedi. “Okulu bırak ve McDonald's'ta işe gir’’ diyen bir öğretmeni olduğunu söylüyordu. Bunun yerine, çevrimiçi olarak bitcoin’in dalgalanmalarını inceleyerek saatler geçirdi. Başladığı zaman, 1 Bitcoin 10 $ değerindeydi.

 

Bu yüzden 1,000 $ 'lık parasını büyük uğraşlar sonucunda 100 Bitcoin olarak satın aldı. Bitcoin dalgalanması hakkında şu şekilde söylüyordu; “Daha fazla puan toplamaya çalıştığınız bir video oyunu gibiydi.” 15 yaşına geldiğinde 100.000 $ değerinde Bitcoin sattı ve sanal ortamda bir iş kurmaya karar verdi. Amacı dünyanın dört bir yanındaki öğretmenlerle sanal bağlantı kuran bir sistem yaratmaktı. Doğal olarak, yeni işinde ödeme yöntemi olarak Bitcoin'i kabul etti ve işini büyüttü.


Işığa doğru dönüyoruz.
 

Şimdi Erik Finman'ın robot konusunda katettiği yola bakalım. Giyilebilir robotik protezlerin çok daha fazlası olan bu giyilebilir robot, Örümcek Adam çizgi romanlarında Dr. Octopus'a ait dört silahlı mekanizma üzerinden esinlenerek modellenmiştir. Bu son derece gelişmiş mekanik kollar, kullanıcılarına fonksyonel işlemler yapabilmesine imkanını sağlıyor.



Bu robotu kollarınız ile kolayca kontrol edebilir ve nesneleri kaldırabilirsiniz. Kullanıcı, ellerinin ikişer orta parmaklarının girebildiği eldivenler ile hareketi sağlayabiliyor. Ancak, esas konu şu ki; bu giyilebilir robotu Finman yaratmadı.

 

Aslında Aristou Meehan adlı 10 yaşındaki bir çocuk için yapıldı. Meehan, Finer’in danışmanlarından birinin hipermobiliteden ( bir tür eklem hastalığı ) muzdarip oğludur. Finman ; “Bunun için inanılmaz derecede kararlıydı. Bu fikri ortaya attı çünkü büyük bir çizgi roman, büyük bir Örümcek Adam hayranıydı.’’ Dedi. 



 

Finman, bu giyilebilir robot kolları için Bitcoin paralarının bir kısmı ile yatırım yapma kararı aldı ve Ragtag Team of Engineers adındaki grup ile çalıştı. Yapılan ürünün çok beğeni topladığını belirtti ve şuanki demosunun üzerinde çalıştıklarını, şuan için fazla kullanışlı olmadığını da ekledi.
 

Projeyi farklı şekillerde kullanılabilecek daha pratik bir cihaz olarak genişletmeyi umduğunu söylüyor. “Şu an mevcut sahip olduğumuz ürün bir konsept otomobil gibi ancak daha fazlasını yapmak için can atan birçok insanla konuşuyorum.” dedi. Ayrıca, tasarımını yakın gelecekte açık kaynak olarak sunmanın planlarının arasında olduğunu belirtti.

 

Botangle'ı da geri satın aldı.





Finman ayrıca 15 yaşında sattığı eski şirketi Botangle'ı da geri satın aldı ve onu lider bir eğitim platformu haline getirmeyi hedefliyor. Kurduğu platformun amacı hakkında konuşan Finman, ‘‘Hak ettikleri eğitimi almak için diğer çocuklara yardım etmekten daha iyi ne olabilir?’’